Lægen mente det var stress

Guillain-Barré syndrom er en autoimmun sygdom, hvor kroppens immunforsvar angriber nerver og muskler. I 3 kapitler får du historien om Amanda Emily Kjær, der får vendt op og ned på sin hverdag, da hun pludselig bliver ramt af sygdommen.  I værste tilfælde kan man dø af Guillain-Barré, hvis det spreder sig til lungerne, og vejrtrækningen lammes.

Tunge ben
November 2015. Amanda føler, at hendes ben bliver tungere og tungere. Hendes første tanke er, at det bare er overbelastning, fordi hun cykler 8 kilometer hver dag. Efterhånden begynder leddene også at gøre ondt. Amanda beslutter derfor at hive yogamåtten frem hver morgen og aften for at strække ordentligt ud. Dette hjælper dog ikke.

– Som ugerne går, bliver det værre og værre. Jeg begynder at få svært ved at gå op til 3. sal, hvor jeg bor, og jeg må holde flere pauser på vejen op, fortæller Amanda og fortsætter:

-Efter 3 uger har jeg rigtigt svært ved at styre mine ben. Når jeg skal gå op ad en trappe, bliver jeg nærmest nødt til at hive mig selv op ved gelænderet.

Mistanke om stres
Selv om Amandas ben føles tungere og tungere, mistænker hun egentlig ikke, at der er noget alvorligt galt. Hun tænker, at hun bare har overanstrengt sig; at ømheden snart vil gå over igen. Det plejer sådan noget som regel at gøre.

Men da følelsen af tunghed bliver til decideret følelsesløshed i dele af benene, og hun pludselig begynder at mærke det samme i armene, ved Amanda, at der er noget galt.

– Jeg får en akuttid hos lægen. Den dag er det rigtig slemt, og jeg overvejer, om jeg overhovedet kan klare cykelturen. Men det er trods alt nemmere for mig at komme rundt på cykel end at gå, så jeg tager afsted, fortæller Amanda og fortsætter:

– Da jeg fortæller min læge om mine symptomer, er hendes første indskydelse, at det er en reaktion på stress, og hun foreslår at udskrive nogle sovepiller til mig, som jeg kan tage med hjem. Så begynder jeg at græde, fordi hun ikke tror på, hvor slemt det er. Jeg går næsten aldrig til lægen, så når jeg endelig gør, er det, fordi der er noget galt. På det her tidspunkt har jeg næsten ikke sovet i fire dage, fordi jeg har sådan en uro i kroppen.

Amandas læge beslutter sig derfor alligevel for at undersøge hende nærmere og begynder at teste Amandas reflekser. Her bliver det klart for lægen, at det er mere alvorligt, end hun først har antaget. Amanda har nemlig ingen reflekser i benene og meget nedsatte reflekser i armene.

Læs 2. del af Amandas historie her.

Amanda Emily 1