Den bedste jul nogensinde

I går fortalte vi anden del af historien om Amanda, der får konstateret Guillain-Barré syndrom og straks skal i behandling med immunglobuliner, for at følelsesforstyrrelserne ikke skal sprede sig til lungerne og lamme hendes vejrtrækning.

I behandling frem til jul
Amanda kommer i behandling med immunglobuliner, som hun skal have intravenøst hver dag indtil dagen før jul. De første dage skal hun blive på Rigshospitalet, men derefter får hun lov til at tage hjem og sove og komme igen næste dag for at få sin behandling.

I begyndelsen er det vigtigt, at hun ikke er alene om natten. Der skal være en sammen med hende, som kan reagere, i tilfælde af at hun stopper med at trække vejret.

– Min kæreste tager med mig hjem hver dag og sover sammen med mig, men han har senere fortalt mig, at han næsten ikke sover de nætter. Han ligger bare og lytter til, om jeg pludselig skulle stoppe med at trække vejret, fortæller Amanda og fortsætter:

-Da jeg skal have min immunglobulin-behandling, bliver jeg ret dårlig lige i starten, og derfor skal det gå lidt langsomt. Men efterhånden kan sygeplejersken begynde at skrue lidt op for det. Det tager mellem 3 og 5,5 timer, hver gang jeg skal have immunglobuliner. Jeg når lige at få den sidste behandling før jul, så jeg behøver ikke komme derind juleaften.

Kommer sig helt over sygdommen
Den dag, Amanda skal have sin sidste behandling, siger hun til sin kæreste, at han ikke skal komme og hente hende bagefter. Hun vil gerne gå noget af vejen selv – i hvert fald bare ned til bussen.

– Det viser sig så, at bussen er aflyst og ikke kommer til at køre den næste time, så jeg beslutter mig for at gå til Nørreport station. Det er en ret lang gåtur, men det er så dejligt, også selvom det er koldt i december måned. Når man får sådan en forskrækkelse, bliver man glad for de helt basale ting som at kunne bevæge sig, fortæller Amanda og fortsætter:

– Jeg har været virkelig heldig i mit sygdomsforløb, og det er nok, fordi jeg kommer så hurtigt i behandling, at det ikke når at blive værre. Der har været snak om, at jeg skulle til genoptræning, men fordi jeg er kommet mig så godt og hurtigt, er det ikke nødvendigt.

– 80 % af dem, der får Guillain-Barré syndrom, kommer sig helt. Alt tyder heldigvis på, at jeg er en af dem. Jeg kan stadig mærke det lidt, når jeg skal løfte noget tungt, så jeg tager det stadig stille og roligt. Inden for et halvt år burde jeg være helt på toppen igen, siger Amanda med et smil.

Amanda Emily 5

Her ses Amanda tilbage på studiet som møbelsnedker. Selvom det går bedre, har hun stadig nedsat styrke i armene. Men hendes ben er næsten kommet sig helt.